Bosnia and Herzegovina Mine Action Center

  • Home
  • Održana redovna sjednica Odbora donatora za protivminsko djelovanje

Sjednica Odbora donatora za protuminsko djelovanje, održana je 12.12.2023.godine u Sarajevu, uz prisustvo predstavnika svih ključnih donatora u ovoj oblasti. Još jednom je iskazana posvećenost procesu deminiranja u BiH i najavljen nastavak pružanja kontinuirane podrške protuminskom djelovanju.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak, izrazila je zahvalnost na dosadašnjoj podršci, te je u cilju dostizanja preuzetih rokova i međunarodnih obaveza, potrebno ubrzati proces.

Prioritet je na reviziji Strategije protivminkog djelovanja, s realnim i ostvarivim ciljevima, kao i pokretanje procedure donošenja novog Zakona o deminiranju radi unapređenja organizacijske i upravljačke strukture u ovom području.

U proteklih deset godina prosječna godišnja stopa realizacije plana deminiranja bila je svega oko 35 odsto, što je nedovoljno za ispunjavanje ranije preuzetih obaveza.

Zahvaljujući donatorima, Bosna i Hercegovina je u skladu sa preuzetim rokom, a zaključno sa 1. Septembrom ispunila cilj oslobađanja zemlje od kasetne municije, što su pohvalili i svi prisutni članovi Odbora donatora.

Posebno je istaknut značaj projekta “Majevica 2022.-2024.”, čija je vrijednost skoro deset milijuna eura, i koji je izvrstan primjer međuentitetske i međuopćinske suradnje.

Potporu procesu deminiranja i aktivnostima koje provode Ministarstvo civilnih poslova, Komisija za deminiranje BiH i BHMAC dao je i vršilac  dužnosti rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Sylvain Merlen, koji je izrazio zadovoljstvo održavanjem sastanka Odbora donatora. Pozdravio je početak Revizije strategije protivminskog djelovanja, ističući vezu između razvoja i deminiranja koju UNDP podržava.

Predsjedavajući Komisije za deminiranje u BiH Ognjen Zekić  i vd Direktor BHMAC-a Enis Horozović, informirali su predstavnike donatora o dosadašnjim rezultatima, planovima i projektima, te  značaju uspostavljanja kontinuiteta redovnog izvještavanja Odbora donatora o protuminskim aktivnostima u BiH.

Vd Direktor BHMAC-a Enis Horozović, se zahvalio svima koji i dalje ulažu u rješavanje miskog problema u našoj zemlji i pozvao ih da i dalje prate ovaj prioritetni zadatak naše države. Izražena je iskrena nada i zalaganje da se riješi ovo prijeko potrebno pitanje u skladu sa mogućnostima, a na obostrani interes i korist Bosne i Hercegovine i njenih građana.

Sljedeći Odbor donatora za protuminsko djelovanje će biti održan u 2024. godini.

Share:

Leave Comment