Bosnia and Herzegovina Mine Action Center

У разговору за Срну, Директор БХМАЦ, Саша Обрадовић је истакао да становништво није угрожено јер су сва минска поља у БиХ обиљежена ознакама опасности. Он је појаснио да се тренутно ради на пројекту за који је средства донирала Влада Њемачке и који има за циљ израду нове веб-оријентисане базе података IMSMA Core.

Ријеч је о новим апликацијама које се раде са Женевским центром за деминирање, које ће бити подигнуте у што краћем периоду како би апликација била ажурирана. Осим мобилне апликације, ускоро ће донаторима бити видљиви сви реализовани пројекти у БиХ.

Осим апликације минско-сумњивих подручја у БиХ, ради се и на пројекту за помоћ жртвама мина да буду видљиве у цијелом свијету и БиХ. Није лако то брзо реализовати, јер је база БХМАК-а застарјела, а сви подаци морају да буду тачно пренесени”, указао је Обрадовић. Он је подсјетио да грађани који имају потребу да се крећу по природи, детаљне и провјерене информације могу добити у једној од осам регионалних канцеларија широм БиХ. Обрадовић је изразио задовољство што је мобилна апликација добро прихваћена од грађана БиХ, посебно од планинарских и ловачких удружења, којима је помагала да не прилазе минским пољима. “Апликација и сва упозорења која постављамо показала су ефикасност будући да је прошле године само једно лице страдало у минском пољу. Ријеч је о ловцу који је свјесно ушао у подручје обиљежено минским ознакама. Седам мјесеци немамо страдалих од мина и зато се можемо похвалити да припадници БХМАК-а раде веома важан посао за грађане Републике Српске и Федерације БиХ”, навео је Обрадовић.

У БиХ је тренутно 860 километара квадратних минско сумњиве површине. Обрадовић је најавио да ће до 1. септембра све познате површине контаминиране касетном муницијом бити очишћене, чиме ће БиХ у потпуности испунити конвенцију о касетној муницији. “То ћемо представити од 11. до 14. септембра у Женеви, чиме ћемо испунити један од циљева Стратегије противминског дјеловања у БиХ. Надамо се да ће донатори видјети да се у БиХ ради велики и добар посао, као и да ће сви нивои власти у БиХ помоћи деминирању и безбједности грађана”, рекао је Обрадовић.

Izvor: http://www.srna.rs/novost/1128462/aplikacija-minsko-sumnjivih-podrucja-u-funkciji-za-najduze-dva-mjeseca

Share:

Leave Comment