Buy high-quality cheap and replica watches online.

Održan odbor donatora za protivminsko djelovanje

Sastanak Odbora donatora za protivminske akcije, koji se održava nakon skoro pet godina, okupio je danas veliki broj  predstavnika međunarodnih i domaćih organizacija i institucija, uključenih u rješavanje minskog problema u Bosni i Hercegovini.

Sastanak je održan u organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH, a uz podršku UNDP BiH.

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević, ukazala je da je održavanje ovakvih skupova veoma važno, u cilju nastavka jasno koordinisanih zajedničkih napora međunarodne zajednice i domaćih institucija, u finalnoj eliminaciji minskog rizika i stvaranju sigurnog okruženja. 

Zahvaljujući predanom radu deminera i ostalog operativnog osoblja, u prethodnom periodu, postignuti su izvanredni rezultati, naglasio je danas Saša Obradović, Direktor Centra za uklanjanje mina u BiH.

Preko 3200km2 površine je vraćeno na sigurno korištenje stanovništvu i privrednim subjektima.

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH, organizacije koja već dugi niz godina podržava protivminske strukture u BiH, u svom obraćanju medijima danas, istakla je da UNDP ostaje posvećen pružanju podrške protivminskim strukturama u BiH, a u procesu digitalizacije i izgradnje kapaciteta.

Izražena je zahvalnost na dosadašnjoj podršci, te da sve što je do sada urađeno, ne bi bilo moguće bez povjerenja i podrške međunarodne zajednice.

Donatori su još jednom pozvani da nastave da u skladu sa mogućnostima, prate i podržavaju realizaciju zadataka od ekonomskog i bezbjednosnog rizika.  

Istovremeno, proces protivminskog djelovanja ne smije i dalje zavisiti isključivo od međunarodne zajednice i donatora, te se priliv domaćih sredstava mora intenzivirati u narednom periodu.

Naredni sastanak Odbora donatora je planiran za kraj 2022.godine.

Vezane vijesti

Smiley face